Az Egyesült Királyság internetes megfigyelési programja gyorsul

Egy titokban tartott kísérlet az Egyesült Királyságban, ami arra irányult, hogy az internet hozzáférési adatokat összegyűjtse és hozzáférhetővé tegye a rendőrség és a biztonsági szolgálatok számára, „hasznosnak” bizonyult a bűnüldözés számára. Így derül ki a belügyminisztérium belső „működési áttekintéséből”.

A kísérlet részletei

A WIRED először számolt be az ICR próba létezéséről 2021 márciusában, amikor még kevesebb részlet volt ismert a tesztről. Még mindig nem világos, hogy mely telekommunikációs vállalatok vettek részt. A Belügyminisztérium februári jelentése az első hivatalos jelzés arra, hogy a próba hasznos volt a bűnüldözés számára, és segíthet felkészíteni a terepet a rendszer bővítéséhez az Egyesült Királyságban.

A jövőbeli tervek

2022 májusában a Belügyminisztérium beszerzési értesítést adott ki, amelyből kiderült, hogy jövőbeni próbák „munkája most kezdődik el” egy „nemzeti ICR szolgáltatás” létrehozására. A technikai rendszer szerződését a Bae Systems védelmi vállalat kapta meg 2022 júliusában.

Az adatvédelmi kérdések

A Belügyminisztérium FOIA válasza szintén megtagadta az ICR-kkel kapcsolatos belső áttekintés részleteinek közzétételét, a nemzeti biztonságra és a bűnüldözésre hivatkozva. Tehát továbbra is homály fedi az ICR-k konkrét használatát és gyűjtését, a Bae Systems által épített rendszer működését és a kormány jövőbeli terveit.

Ha a Bae által kifejlesztett rendszer jól működik, a bűnüldöző szervek széles körben hozzáférhetnek az emberek online tevékenységének adataihoz, ami fontos kérdéseket vet fel az adatvédelemről és az alkotmányos jogokról.

Büntetőjogi előnyök

Ez a technológia a rendőrségnek és a titkosszolgálatoknak olyan eszközöket biztosíthat, amelyek segítségével megbirkózhatnak a bűnözés új formáival, például a kiberbűnözéssel, és segíthetnek a már meglévő bűncselekmények elleni küzdelemben is. Ezen kívül, ha a technológia sikeresen működik, akkor azt szélesebb körben is be lehetne vetni, például a kémkedés elleni védekezésben.

Adatvédelmi aggályok

Ugyanakkor komoly aggodalomra adhat okot a személyes adatok védelme és a magánélet tiszteletben tartása. Az ilyen nagy mennyiségű adatgyűjtés hatalmas potenciális visszaéléseket rejt magában. Például az államok túlzott ellenőrzése, a politikai ellenfelek elleni információgyűjtés, a személyes adatok kiszivárgása és a bűnözők általi felhasználása.

A technológia és a jogi keretek

Fontos megjegyezni, hogy a technológia gyorsan fejlődik, míg a jogi keretek lassabban változnak. Ez azt jelenti, hogy a törvényhozásnak gyorsan kell lépnie, hogy lépést tartson a technológia fejlődésével, és biztosítania kell, hogy a személyes adatokat megfelelően védjék.

Következtetés

Összességében az Internet Connection Records technológia nagy előnyöket hordoz a bűnüldözésben, de fontos, hogy a kormányzat és a jogalkotók biztosítsák a személyes adatok védelmét és a magánélet tiszteletben tartását. Az adatvédelmi jogok tiszteletben tartása és a technológiai fejlődés közötti egyensúly megtalálása kulcsfontosságú lesz a jövőben.

Forrás: www.wired.co.uk